Żar pieca

cegły ogniotrwałe

Dar chleba, tak bardzo ceniony i darzony pełnią szacunku od dawien dawna w naszej tradycji. Każdy jego okruch, upadłszy na ziemię, podnoszony z godnością i całowany. Kultura, już zupełnie nieznana przez współczesne pokolenia.

Choć smak i zapach pieczywa potrafi kusić zmysły smaku i zapachu każdego, bez względu na wiek. Cegły ogniotrwałe pieców piekarniczych, pracujących nieustannie noc w noc, muszą cechować się nieograniczoną odpornością i wytrzymałością. Kunszt, wiedza, doświadczenie i ogromnie ciężka praca piekarzy, potrafią przynieść dla podniebień upragnione spełnienie poczucia pełni smaku chleba powszedniego, stanowiącego od wieków podstawowy składnik pożywienia mieszkańców, nie tylko tego kraju, ale i europejskich. Pomimo szerokiego zakresu możliwości spożywania przeróżnego rodzaju gatunków żywności, pieczywo stanowi wciąż podstawowy element pożywienia, do którego używa się innych dodatków. Podstawowe śniadanie: chleb, masło, wędlina, ser, pomidor czy inne warzywo. Kanapki robione przez kochające żony i ofiarowane mężom do pracy, stanowią wspaniały dowód troski i miłosnych uczuć. Oby tylko małżonek przynosił bogatą comiesięczną pensję. Upodobania kulturowe bywają jednak różne. To, co w tutejszym obszarze kulturalnym wydaje się tak oczywiste, dla innego jest zupełnie obce i nieznane. Bardzo często także niemożliwe do przyjęcia. Odnośnie tematyki pieczywa, w krajach dalekiej Azji jest ono praktycznie niestosowane. Co prawda, znane, ale inny rodzaj żywności stanowi podstawową świętość. Nie trzeba chyba naprowadzać na odpowiednie skojarzenie, by odpowiedzieć, ze jest to ryż. Do ryżu można stosować praktycznie nieograniczone możliwości składników żywnościowych. Tych odwiecznych, przekazywanych w przepisach z pokolenia na pokolenie oraz tych zależnych od inwencji twórczej przyrządzających potrawy. Krajem najbardziej wyróżniającym się w ilości i różnorakich smakach potraw, jest kraina uśmiechu – Tajlandia. Warto spróbować choćby kilku, by przekonać się, że nie samym chlebem człowiek żyje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *