Cechy idealnego przepisu na pierniczki

pierniczki

Ah lukrowane pierniczki! Kto z nas nie lubi ich smaku? Kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia, kiedy zapach cynamonu i gałki muszkatołowej roznosi się po całym mieszkaniu, a dzieci dekorują pierniczkami choinkę w salonie.
Istnieje niejeden przepis na pierniki, ale każdy z nich jest banalnie prosty i nawet osoba nieobeznana w kuchennych kwestiach może spokojnie przygotować całą puszkę smacznych pierniczków dla całej rodziny.

Najpopularniejszy przepis na pierniczki jest jednocześnie najmniej wymagającym- aby wykonać partię tych pysznych ciasteczek potrzebujemy mąki pszennej, pół szklanki miodu sztucznego, sodę oczyszczoną, łyżeczkę masła, łyżeczkę przyprawy do piernika, jedno jajko i troszkę ciepłego mleka. W pieczeniu pierniczków nie chodzi o to, aby wyrosły nie wiadomo jak duże. Niewysokie i kruche pierniczki będą idealne do skosztowania przy filiżance kawy z koleżanką, jako drugie śniadanie dla naszych dzieci, czy jako piękne i własnoręcznie wykonane ozdoby choinkowe! Kiedy już przygotujemy pierniczki według sprawdzonego przepisu musimy odstawić je na kilka dni, aby skruszały. Dopiero wtedy osiągną one pełnię swojego smaku, a my będziemy mogli częstować nimi wszystkich naszych przyjaciół.

Ozdabianie pierniczków to ulubione zajęcie naszych milusińskich. Zanim się za to zabiorą musimy przygotować kolorowy lukier, brokat spożywczy, oraz różne dekoracyjne elementy, takie jak gwiazdki i perełki z masy cukierniczej. Nasze dzieci będą zachwycone możliwością używania tylu artykułów i jeszcze chętniej zdecydują się na tę zabawę. Udekorowane pierniczki pięknie ozdobią naszą choinkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *